Cechy transportu drogowego warzyw i owoców

Cechy transportu drogowego  warzyw i owoców

Cechy transportu drogowego warzyw i owoców

Transport drogowy warzyw i owoców zakłada kompleks przedsięwzięć, które należy przestrzegać, aby towary nie uległy zepsuciu i pozostały w stanie nienaruszonym.

Kanały transportu warzyw

  • Od producentów rolnych, a także firm zaopatrzeniowych do przedsiębiorstw handlowych, magazynów i organizacji gastronomicznych,

Od sklepów warzywnych do punktów handlu i gastronomii.

Cechy dostarczania warzyw

Zarówno klienci, jak i firmy przewozowe, przede wszystkim, muszą chronić towary przed uszkodzeniami mechanicznymi, zmianami temperatury, przedostaniem się śniegu lub deszczu. Jeśli chodzi o spedytorów, są oni zobowiązani do dostarczenia towarów w suchym i czystym pojemniku, bez zbędnych zapachów i pęknięć.  Dozwolone jest stosowanie niestandardowego opakowania, najważniejsze jest to, żeby było niezawodne, a w samochodzie, w celu zabezpieczenia, była plandeka i liny.

Pożądane jest, aby przewoźnik, przy wyborze niezbędnego taboru, brał pod uwagę czas trwania podróży i warunki pogodowe, z którymi będzie musiał się zmierzyć. Nadawca, w takim przypadku powinien umieścić worki i skrzynie w samochodzie tak, aby leżały w ciasnych rzędach, zwłaszcza jeśli ładunek jest cenny i kosztowny. Nie wolno też zapominać o uzyskaniu faktur towarowo-transportowych od każdego odbiorcy – z zasadami ich wypełniania należy zapoznać się osobno.

Niuanse dotyczące niektórych rodzajów warzyw

Jeśli przewożona jest kapusta, zaleca się zwiększenie boków samochodów i przyczep do wysokości 1,4 metra, a podczas transportu ziemniaków do 90 cm (jeśli liczyć od podłogi skrzyni). Bardzo popularne są chłodnie  - pojazdy lub przyczepy, w których znajdują się izolowane termicznie przedziały z lodówkami, które utrzymują zadaną temperaturę. I dobrze, gdy kierowca może to kontrolować. Dotyczy to wszystkich rodzajów żywności.

Jak odbywa się transport owoców

Aby towar został dostarczony w jak największej formie towarowej, lepiej skontaktować się z niezawodnymi firmami transportowymi, które są ekspertami w tzw. transporcie "temperaturowym" i oferują najkorzystniejsze ceny, odpowiadając między innymi za stan sanitarny towarów.

Jeśli chodzi o transport owoców, istnieje kilka podstawowych zasad:

  • Powinien być wykonywany wyłącznie w specjalistycznych pojazdach z sprawnymi systemami chłodzenia, ogrzewania i wentylacji,
  • Przyczepa musi zostać zdezynfekowana (prawdopodobnie po każdej podróży),
  • Instalacja chłodnicza powinna mieć wystarczająca moc,
  • Temperatura w skrzyni podczas załadunku nie może przekraczać dopuszczalnej temperatury wskazanej w zaleceniach dotyczących przechowywania owoców,
  • Upewnij się, że masz bezpieczne i przyjazne dla środowiska opakowania,
  • W samochodach potrzebne są systemy nadzoru satelitarnego GPS do śledzenia położenia ładunku.

Przepisy dotyczące transportu drogowego owoców są przewidziane w ustawodawstwie krajowym i międzynarodowym. Istnieje również tabela, w której określono wymagany reżim temperatury: +1 - +3 stopni dla winogron, +7 - +10 stopni dla ananasa, 0 - +2 stopni dla gruszek itp.

Co jeszcze jest ważne do rozważenia

Rodzaj owoców i warzyw, a także ich kompatybilność w jednej furgonetce. Wiele gatunków wydziela etylen, który ma zły wpływ na inne kultury. Nieprzewidywalna reakcja może wynikać ze związków chemicznych, którymi traktuje się powierzchnię produktów. Mieszany jest również zapach. Dlatego tak ważne jest dobrze izolowane opakowanie.

 

 
 
 
 
Przyjdź do biura
ul. Małachowskiego 19E, 05-120 Legionowo
wyślij zapytanie o cenę
ustawienia ciasteczek