Kilka zaleceń dotyczących transportu żywności

Kilka zaleceń dotyczących transportu żywności

Kilka zaleceń dotyczących transportu żywności

     Żywność jest najbardziej poszukiwanym i popularnym towarem, który codziennie przemieszcza się z kraju do kraju tonami. Takie produkty mają pewne warunki przechowywania, więc transport żywności musi odbywać się zgodnie ze wszystkimi normami i przepisami. Po otrzymaniu zamówienia na transport żywności, centrum logistyczne precyzuje grupy towarów, spośród których wyróżnia dwie: produkty łatwo psujące się i nie psujące się. Porozmawiajmy szczegółowo o każdej kategorii.

     Łatwo psujące się produkty obejmują produkty, które należy sprzedać w krótkim czasie (od kilku godzin do dnia). Są to produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak:

  • Świeże ryby i owoce morza;
  • Mleko i produkty mleczarskie;
  • Mięso i półprodukty mięsne;
  • Jajo;
  • Wyroby cukiernicze;
  • Świeże owoce i warzywa.

     Każdy z wymienionych produktów wymaga określonych warunków, temperatury i specyficznego opakowania. Na przykład do transportu schłodzonego mięsa lub ryb potrzebna jest chłodnia przy zerowej temperaturze, a do transportu warzyw wystarczy temperatura pokojowa 20 stopni. Ważne jest, aby zrozumieć, że wiele grup żywności nie może być przewożonych razem, nawet jeśli wymagają tego samego reżimu temperatury: ryb i produktów mlecznych, mięsa i świeżych ziół.

     Nie zapominaj o poziomie wilgotności w furgonie. Jej nadmiar może prowadzić do powstawania pleśni, a tym samym do psucia się produktów i strat finansowych.

Opakowania do żywności

     Transport drogowy wymaga użycia wysokiej jakości opakowania. Jego integralność i szczelność zapewniają bezpieczeństwo i świeżość produktów na całej trasie dostawy. Pojazd musi być regularnie czyszczony i dezynfekowany, co minimalizuje ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii chorobotwórczych.

     Idealnie jest, kiedy transport do dostarczania żywności nie jest wykorzystywany do innych celów, ponieważ może to zaszkodzić nie tylko żywności, ale także późniejszej produkcji przewożonej w furgonetce. Jednak największym wrogiem naturalnych towarów jest czas. Postój w strefie kontroli celnej może prowadzić do rozmnażania się grzybów pleśniowych i drobnoustrojów, które psują produkt, a dalszy ich transport staje się bezcelowy. Dlatego przestrzeganie terminów dostawy jest najważniejszym warunkiem transportu żywności.

     Do nie psujących się produktów należą produkty, których skład i realizacja nie wymaga ograniczonych terminów. Są to zboża, mąka, makaron, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, konserwy i wiele innych. Głównym warunkiem dostawy takich produktów jest średnia temperatura 18 stopni i wilgotność względna nie więcej niż 70%, nawet na długich dystansach, ponieważ geografia dostawy takich produktów może być najbardziej rozbudowaną.

     Ciężarówka transportowa musi być również umyta, zdezynfekowana, pozbawiona obcych zapachów i płynów. Żywność aktywnie absorbuje obce substancje, więc powinna być transportowana oddzielnie od innych rodzajów towarów. Ładunki zbiorcze nie są tu dozwolone. Każdy międzynarodowy transport żywności jest ściśle kontrolowany przez służby sanitarne i epidemiologiczne.

Przyjdź do biura
ul. Małachowskiego 19E, 05-120 Legionowo
wyślij zapytanie o cenę
ustawienia ciasteczek