Zasady przewozu szybko psujących się produktów

Zasady przewozu szybko psujących się produktów

Zasady przewozu szybko psujących się produktów

Transport towarów i surowców z ograniczonym terminem przydatności do hurtowni i sklepów detalicznych, do magazynów i zakładów produkcyjnych najczęściej jest realizowany transportem samochodowym. Aby uniknąć uszkodzenia produktów podczas transportu, należy w karoserii pojazdu przestrzegać specjalny poziom temperatury i wilgotności. W przeciwnym razie, nadawca lub odbiorca towaru poniosą szkody, a firma ubezpieczeniowa odmówi ubezpieczać ładunki.

Rodzaje towarów łatwo psujących się

Do transportu produktów z ograniczonym terminem przydatności jest wykorzystywany transport chłodniczy. Wykorzystywane w tym celu pojazdy mają specjalne, izolowane termicznie przyczepy, w których zainstalowane są urządzenia chłodnicze. Przy tym nie jest wymagane specjalne oznajowanie lub zmiana wyposażenia samochodów, jak w przypadku przewozu towarów niebezpiecznych. Także nie trzeba uzgadniać trasę poruszania się samochodów ciężarowych, jak w przypadku towarów ponadgabarytowych.

Do kategorii szybko psujących się należą następujące rodzaje towarów:

  • żywność pochodzenia roślinnego;
  • produkty pochodzenia zwierzęcego;
  • produkty otrzymane w wyniku rafinacji surowców pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego;
  • rośliny żywe.

Szczegóły przechowywania produktów żywnościowych podczas transportu

Mikroklimat w przyczepie samochodu zależy od rodzaju produktów, które przewozi samochód:

  1. Produkty mleczne. Mleko i produkty z niego, a także naturalne soki pakowane w indywidualnym opakowaniu i są transportowane w temperaturze do 0оС. Załadunek i rozładunek odbywa się natychmiast po podstawieniu auta do terminalu towarowego. Często używane połączeniowe bramy do przestrzegania warunków przechowywania.
  2. Produkty zawierające oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzącego. Przewóz tego typu towarów jest możliwy tylko w wysokiej jakości opakowaniu, które nie przepuszcza wody i tłuszczów. Oprócz hermetyzacji, należy utrzymywać w nadwoziu temperaturę w zakresie – 13оС.
  3. Mrożonka. Mięso wyroby i półprodukty, a także baranina, wieprzowina, kurczaki są transportowane w temperaturze do – 24оС. Mięso zapakowane w papier pergaminowy, folię lub inny podobny materiał opakowaniowy. Możliwe dodatkowe umieszczanie w pojemnikach lub karbowanych kartonach.
  4. Schłodzone produkty. Transport mięsa bez zamrażania jest możliwy tylko w przypadku, jeśli na jego powierzchni nie ma wody, krwi i innych płynów, a temperatura wewnątrz kawałka wynosi od +4 do +12оС.
  5. Jajka. Ptasie jajka, niezależnie od odmiany są przewożone w specjalnych papierowych stojakach lub pudełkach z wypełnieniem z materiału amortyzującego.
  6. Warzywa, owoce, zioła. Ten rodzaj towarów jest przewożony w chłodniach o temperaturze do +8oc. Przy tym konieczne jest, aby w nadwoziu był stały dostęp świeżego powietrza. Niektóre rodzaje produktów roślinnych wymagają specjalnych warunków, które są określone przez zamawiającego w zleceniu przewozu.
  7. Wyroby cukiernicze. Temperatura wewnątrz izolowanego termicznie nadwozia podczas transportu produktów nie powinna być większa niż +18oC, pod warunkiem, że wyroby cukiernicze nie zawierają kremu. Jeśli krem jest obecny, temperaturę ustawia się w granicach +6оС. Należy przy tym zapewnić poziom wilgotności do 75%, ale nie poniżej 70%. Ponadto, producenci mogą ustanawiać własne warunki przewozu.

Wybór firmy transportowej

Do transportu szybko psujących się produktów należy wybrać właściwą firmę transportową. Specjaliści ds. logistyki powinni dokładnie obliczyć trasę z uwzględnieniem sytuacji drogowej i innych okoliczności, aby uniknąć opóźnień podczas transportu, które mogą stać się przyczyną uszkodzenia towaru.

Przyjdź do biura
ul. Małachowskiego 19E, 05-120 Legionowo
wyślij zapytanie o cenę